Művelődési Ház és Könyvtár

Művelődési Ház

 
Az intézmény egy régi XIX. század végén épült uradalmi épületben kapott helyet. A ház nevét egyik lakójáról, Illek Rajmund nevű kovácsmesterről kapta.
1925. után a Hajdú és Korondi RT. idején a Hajdú család számára alakították át. Ekkor látták el oszlopos terasszal. Az 1960-as évektől több funkciót is ellátott az épület. Volt itt könyvtár is, de leginkább a művelődési ház kapott benne helyet. Ekkor bővítették a nagyteremmel. Kezdetben az iskolában tanító egyik házaspár vezette a művelődési házat. Kézimunka szakkört, zongora és tánc órákat lehetett venni, könyveket kölcsönözhettek Gyömrei házaspár vezetésével. Később Prohászka Szilveszterné Éva néni működtette.
1972-ben bővítették színházteremmel, öltözőkkel, tanácskozó teremmel. 1979-től vezetője Mikó Piroska volt aki rajzszakkör vezetésével kiállításokkal, gyermekelőadásokkal, műhelyfoglalkozásokkal, melyek a népi kismesterségekre épültek a környékben szakmailag is neves intézménnyé varázsolta.

Az 1991-ben finanszírozási problémák miatt a fenntartó önkormányzat bezáratta. 10 évnyi sorvadás jellemezte. Szétfagyott a fűtésrendszer, a víz elárasztotta a padlózatot.

10 év után döntött az önkormányzat, hogy rendbe hozatja és újraindítja a működését. Állami támogatás mellett komoly erőt tett hozzá a község. Sajnos így sem tudtunk mindent felújítani. Azóta minden évben szakmai, technikai, és épületfenntartási beruházások valósulnak meg. Jelenleg fűtéskorszerűsítésre és külső tatarozásra szorul, melyet a Magyar Falu program keretében szeretnének megvalósítani.

1999 -ben az újonnan megnyitott intézmény egyik felében kapott helyet a Községi Könyvtár, a többi helyiséget pedig a Művelődési Ház használja.
A nyitáskor vezetője Erdélyiné Zsoldos Ildikó volt, aki 17 évig vezette másodállásban az iskolai tanítás mellett az intézményt. Nevéhez több nagy községi rendezvény fűződik, melyek azóta is megrendezésre kerülnek. pl. Községi gyermeknap, Tűzzománc-tábor, Kastély-est, Nemzetközi Néptánctalálkozó, Uradalmi – nap, Adventi-est.

Jelenlegi vezetője Bundula Melinda 2015-óta. Az ő nevéhez a Ringató foglalkozások, táncházak népzenészekkel, a Szüreti felvonulás, Erzsébet táborok, A hónap alkotója és a hagyományteremtőnek indult Télűző Disznótoros programok fűződnek. 

Az intézményben több civil szervezet is helyet kapott. 
2004. óta pedig az épületben működik az e Magyarország Pont is a falu lakóinak nagy örömére. Több számítógép áll az internetezők rendelkezésére. Sikeres pályázatok eredményeképpen barátságos, otthonos környezetet alakítottunk ki, ahová szívesen betérnek a felnőttek, gyerekek egyaránt. Csocsó, asztalitenisz, társasjátékok, darts szórakozási lehetőség segíti a gyerekeket abban, hogy ne a kocsmában töltsék az idejüket.

Rugalmas nyitva tartásunk is a falu lakóinak érdekeit szolgálja. Péntekenként este 9 óráig vagyunk nyitva.
A nagyterem 275 fő befogadására alkalmas. Rendelkezik egy szép nagy nemrég felújított színpaddal. Sikeres pályázat eredményeként megtörtént a nagyterem a bejárat és előtér nyílászáróinak cseréje. A tanácskozó terem és a zöld terem pedig további programoknak ad lehetőséget. Itt kapott helyet a Falugazdász irodája.


Rendezvényeink:
Magyar Kultúra Napja
Helyi fellépők irodalmi, zenei összeállítás keretében mutatják be magyar kultúránk kincseit.

Nemzetközi Néptánc Találkozó
Évről évre megismerkedhetünk Európai országok néptánccsoportjaival. Vendégeink voltak már Észtországból, Lettországból és Ukrajnából, Olaszországból, Svédországból, Norvégiából Lengyelországból stb. táncosok és zenekarok. 
Községi Gyermeknap: a gyermeknap utáni első vasárnap júniusban.
Színvonalas gyermekműsorokkal, kézműves foglalkozásokkal, fellépőkkel, játékokkal, szendviccsel várjuk a gyerekeket.
Kastély Est: Az iskola gyönyörű parkjában rendezzük meg nyári esten táncos, énekes fellépők műsorával.
Falunap: Augusztus 20. A község központi ünnepsége, ahol az új kenyér szentelése mellett átadják a szakmai díjakat, Kisszállásért Emlékplakettet és köszöntik az abban évben született gyermekeket és a szüleiket. Pályázati és anyagi lehetőségekhez mérten előadók is szerepelnek a programon. 
Szeretlek Magyarország: Szeptember utolsó hetének szombatja.
Baráti, családi, munkahelyi, civil közösségek közös főzése. Kopjafa koszorúzás. Szüreti lovas, fiákeres, táncos felvonulás és bál várja e napon az érdeklődőket, helyi termékek és helyi értékek bemutatása is fontos cél ezen a rendezvényen. 
Adventi Est: Decemberben, advent időszakában  rendezzük meg, családias, meghitt programunkat a helyi lakosok közreműködésével és felkért előadóval. A közös együttlét, beszélgetések, tea, forralt bor, mézeskalács mellett igazán ünnepivé teszi ezt a rendezvényt.

Ezek mellett kisebb programokat is szervezünk:
 • kézműves,játszóházi foglalkozások
 • tűzzománc tábor
 • Erzsébet napközis tábor
 • kiállítások
 • író-olvasó találkozók
 • digitális írástudás fejlesztés
 • klubbok, civil szerveződések
 • vásárok, tanfolyamok, bemutatók
Az intézmény körül egy őspark található, melyben egy helyileg védett és nagyon ritka szomorú csüngő japán akácfa áll.

Könyvtár

Könyvtárunk 1999-ben költözött jelenlegi helyére. A Művelődési Házzal közös intézményként működik. 
Könyvtárunkban 1957. óta vannak leltározva saját tulajdonú dokumentumok. Jelenleg 20623 db-os az állományunk, mely könyvből, időszaki kiadványból, hanglemezből, videokazettából, CD és DVD lemezből áll. 
Jelenleg 18 féle folyóirat közül válogathatnak olvasóink. 

Pályázati lehetőségekkel sikerült barátságos, otthonos környezetet kialakítani, melyben tanulhatnak, információt szerezhetnek és művelődhetnek látogatóink.

Szolgáltatásaink:
 • helyben használat, kölcsönzés
 • irodalom  kutatás
 • könyvtárközi kölcsönzés
 • közhasznú információ szolgáltatás
 • fénymásolás, nyomtatás
 • internet használat
 • online katalógus
 • helyismereti dokumentumok
 • rendezvények
A helytörténeti vonatkozású dokumentumokat gyűjtjük, őrizzük és az érdeklődők részére hozzáférhetővé tesszük. Állományunkat a Textlib könyvtári programban folyamatosan visszük fel. 
Részt vállalunk a digitális írástudás növelésében, valamint a gyermekek részére vetélkedőket és könyvtár használati órákat tartunk.

Felnőtteknek író- olvasó találkozót és egyéb programokat szervezünk.
Helyet adunk a kézimunka szakkör tagjainak és a Ringató foglalkozásoknak.  
Sallai István a magyar könyvtárügy kiemelkedő alakja, településünkön élt és tanított. Igyekszünk az Ő szellemi örökségéhez méltón színvonalas, gyors és sokrétű szolgáltatást nyújtani.

Látogatóink

Today 3

Yesterday 5

Week 3

Month 11

All 62958

Currently are 11 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Kövess minket!

facebook

Galéria

No images found.